ESG i 2025 – Er din virksomhed forberedt?
Kære læser,
2025 står for døren, og bliver et afgørende år for ESG og virksomhedernes grønne omstilling. Nye lovkrav banker på døren og øgede forventninger fra investorer og kunder samt et skarpt fokus på samarbejde i værdikæder vil præge agendaen. ESG-rapportering vil fortsat være en hjørnesten, men virksomheder skal løfte blikket fra compliance og sætte handling bag rapporter og målsætninger.
Vi gør dig herunder klogere på de centrale emner i 2025, du som virksomhed skal forberede dig på. Jo før du går i gang, jo bedre er du rustet til fremtidens krav.
Sustainbusiness
ESG-lovkrav og rapporteringsstandarder
CSRD og ESRS
Fra årsskiftet til 2025 gælder bæredygtighedsdirektivet for store C-selskaber, som dermed skal indberette deres første ESRS-tilpassede ESG-rapport. Samtidig skal børsnoterede virksomheder med færre end 250 ansatte (undtaget mikrovirksomheder) forberede sig på at kunne efterleve kravene fra regnskabsåret 2026.
EU Deforestation Regulation (EUDR)
Med en udskudt deadline til slutningen af 2025, får virksomheder længere tid til at indarbejde kravene om ansvarlig forsyningskædehåndtering og indsende due diligence-erklæringer til Miljøstyrelsen. Disse krav vil gælde for store og mellemstore virksomheder fra 30. december 2025, og den 30. juni 2026 for mikro- og små virksomheder.
Vi anbefaler at bruge tiden klogt, og har lavet en guide til EUDR henvendt til SMV’er, som du finder lige her.
Forordning om bæredygtige produkter (ESPR)
I starten af 2025 offentliggør Kommissionen en 5-årsplan for Ecodesign-krav, som omfatter design- og informationskrav samt digitale produktpas. Dette bliver centralt for producenter og leverandører i EU.
Producentansvaret for emballage
Udvidet producentansvar træder i kraft 1. juli 2025, og stiller krav til, hvordan du designer, bruger og køber mere miljøvenlige og lettere genanvendelige emballagetyper. Kom på forkant med lovgivningen ved at bruge mindre emballage og gøre den grønnere. Læs mere her.
Se overblik over eksisterende og kommende EU-regulering under Green Deal her.
Forstå din rolle i værdikæden
Fokus på gennemsigtighed i forsyningskæden intensiveres i 2025, drevet af stigende krav fra både forbrugere og lovgivning. Det handler om alt fra at dokumentere, hvor råmaterialer kommer fra, til at sikre gode og etiske arbejdsforhold. Derfor skal virksomheder i stigende grad fokusere på at håndtere risici og påvirkninger i deres værdikæde. Partnerskaber vil spille en central rolle i 2025, hvor kunder og leverandører i fællesskab kan styrke deres evner til at omdanne de kommende krav til en konkurrencefordel, skabe tillid og fremme langsigtet værdi.
EU’s nye klimakrav forpligter europæiske og danske virksomheder til at tage ansvar for deres CO2-udledning.
I 2025 omfatter kravene også større ikke-børsnoterede virksomheder og finansielle institutioner, der opfylder mindst to af følgende tre kriterier:
- over 250 ansatte,
- mere end 40 millioner euro i nettoomsætning,
- eller en balancesum på over 20 millioner euro.
Kravene skærpes yderligere med rapportering af scope 3-emissioner (indirekte udledninger), og øget fokus på verifikation og revision. Her bliver AI afgørende ift. at sikre en effektiv og databaseret tilgang til klimaregnskaber.
Sådan forbereder du dig bedst, hvis din virksomhed er en SMV
Styrk din position ved at indsamle de data og informationer, som dine kunder forventer. CO2-udledning er ofte det første, virksomheder og finansielle partnere efterspørger, da store børsnoterede virksomheder skal inkludere CO2-kortlægning i deres årsrapporter.
- Et godt første skridt er at udarbejde et klimaregnskab, så din SMV kan imødekomme datakrav fra store kunder. Læs mere om hvordan du kommer i gang her.
- Undersøg hvilke data jeres største kunder efterspørger, og hvilke de planlægger at spørge ind til i de kommende år. De data skal I under alle omstændigheder have klar, og bør fremgå af jeres ESG-rapport.
Virksomhedernes ESG-agenda: Fokusområder i 2025
Mens lovgivningen danner rammerne, vil virksomheder i stigende grad skulle fokusere på strategisk handling. Virksomheder skal gå fra blot at rapportere til at implementere transformative initiativer, der skaber værdi.
Fra DMA til handling
Dobbelt væsentlighedsanalyse (DMA) er kun første skridt. I 2025 vil virksomheder skulle arbejde videre med:
- Implementering af konkrete initiativer, der skaber reel effekt på virksomhedens E, S og G forhold.
- Indsamling og validering af data til rapportering og strategisk beslutningstagning.
- At skabe bevidsthed og kompetence i organisationen
- Anvende effektive værktøjer, formalisere ansvar og opdatere interne processer.
Læs mere om de trin der følger efter I har udført en DMA her.
Klimatransitionsplaner er i fokus
Under CSRD kræver ESRS E1, at virksomheder udarbejder og præsenterer en klimatransitionsplan. Denne plan skal vise, hvordan virksomheden vil opnå netto-nul-udledning inden 2050. En effektiv klimatransitionsplan bygger på klare, videnskabsbaserede mål (SBTi).
Science Based Targets initiative (SBTi) støtter virksomheder i at fastsætte videnskabeligt baserede mål for reduktion af drivhusgasudledninger (GHG). |
Det er ikke unormalt at større virksomheder kræver at deres leverandører bliver tilmeldt SBTi. SMV’er kan bruge reduktionsplaner for CO2 udledning og STBi til at svare de store virksomheder på dataforespørgsler og imødekomme dine kunders krav og forventninger.
Andelen af SMV’er der tilslutter sig SBTi stiger En rapport fra UN Global Compact Network Denmark viser, at hele 42% af de danske SMV’er har tilsluttet sig SBTi. Dette vidner om, at flere danske SMV’er tager deres klimaansvar seriøst og arbejder målrettet på at reducere deres CO2-udledninger. Samtidig afspejler det stigende klimakrav fra både kunder og investorer. Kilde: Commitment to the Science Based Targets initiative in Denmark. |
Er du klar til ESG i 2025?
ESG er en vigtig del af din virksomheds fremtid. For mange kan det dog virke uoverskueligt at komme i gang. Hvilke områder skal du fokusere på? Hvor starter du? Og hvordan kommer du videre?
Ved at sætte struktur på dit ESG-arbejde kan du både skabe værdi for din forretning og styrke din konkurrenceevne. Det kræver indsigt og de rette prioriteringer.
Ring, skriv eller kig forbi til en uforpligtende snak om, hvordan du kan styrke din virksomhed gennem ESG. Vi er klar til at hjælpe dig hele vejen.
Vil du vide mere?
Vil du vide mere om, hvad 2025 bringer, og hvordan både SMV’er og større virksomheder kan forberede sig?
📩 Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få de nyeste opdateringer, indsigter og praktiske værktøjer.
Se også
Podcast: Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild
Sebastian Mernild er klimaprofessor, forsker i klimaforandringer, leder af Syddansk Universitets Climate Cluster og medforfatter på flere af FN’s klimarapporter. Han stillede for nylig et forslag om personlige CO2-kvoter, og det faldt ikke i god jord hos dele af befolkningen.