Anbefalinger til SMV’er: Strategisk bæredygtighedsrapportering i praksis

Sustainbusiness

I vores tidligere artikel, “Hvorfor due diligence er afgørende for bæredygtighedsstrategien” undersøgte vi, hvordan bæredygtighed påvirker virksomhedens strategiske planlægning. Vi så på, hvordan processer som dobbelt væsentlighedsanalyse og due diligence kan hjælpe virksomheder med at opfylde nye rapporteringskrav og styrke arbejdet med bæredygtighed. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan SMV’er kan imødekomme kravene fra deres store kunder. 

I en tid, hvor virksomheders bæredygtighedsindsats er i fokus som aldrig før, er det afgørende for virksomheder at kunne dokumentere og rapportere på deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige påvirkninger. Mens store virksomheder i EU snart vil være forpligtede til at følge Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), står SMV’er uden for dens direkte rækkevidde. Dog betyder det ikke, at SMV’er kan undgå at imødekomme bæredygtighedsrapporteringskravene, især hvis de vil opfylde forventningerne fra samarbejdspartnere, kunder og investorer, finansielle institutioner, medarbejdere, samt virksomhedens egne målsætninger om strategisk engagement i bæredygtighed. 

Vejen frem for SMV’er

De seneste anbefalinger fra European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), peger på en vej frem for SMV’er. Anbefalingerne, der er udformet i en frivillig standard, er skræddersyet til at støtte SMV’er i deres indsats for at rapportere om bæredygtighed på en effektiv måde. Standarden er på nuværende tidspunkt under offentlige høring, så interessenter har mulighed for at give feedback, hvilket gør det muligt for EFRAG at finjustere standarden, inden den endelig implementeres.

Formålet med anbefalingerne er at hjælpe SMV’erne med at forbedre deres håndtering af bæredygtighedspåvirkninger, hvilket vil styrke deres konkurrenceevne og øge deres modstandsdygtighed på kort, mellemlangt og langt sigt. Samtidig tilskynder den SMV’erne til at levere ESG-data, hvilket kan imødekomme efterspørgsel efter data fra långivere, investorer og større virksomheder (kunder).

Hvordan anbefalingerne kan hjælpe SMV’er med at rapportere på bæredygtighed

De tre moduler i standarden udgør et grundlag for SMV’ers bæredygtighedsrapportering.

  • Modul 1 fokuserer på grundlæggende oplysninger og metrikker og er det primære valg for mikrovirksomheder.
  • Modul 2, Narrative-PAT, dækker politikker, handlinger og mål og anbefales til virksomheder, der har formaliseret disse elementer.
  • Endelig adresserer Modul 3, Business Partners, de dataanmodninger, som SMV’er typisk vil modtage fra långivere, investorer og virksomhedskunder.  

Anbefalingerne fra EFRAG peger også på dobbelt væsentlighedsanalysen som et afgørende redskab for de SMV’er, der ønsker at rapportere og arbejde strategisk med bæredygtighed. Modul 2 og 3 påkræver, at din virksomhed går ind og udarbejder en dobbelt væsentlighedsanalyse, med henblik på at afgøre de relevante fokusområder for din virksomhed.  

Selvom standarden er frivillig, kan den fungere som et værdifuldt redskab for SMV’er, der ønsker at styrke deres bæredygtighedspraksis og rapportering. Sammenlignet med de europæiske bæredygtighedsrapporteringsstandarder (ESRS) for store virksomheder giver denne standard SMV’erne mulighed for at tilpasse deres rapportering efter deres behov og kapacitet. 

Få et overblik over de tre moduler herunder: 

Hvordan kommer man i gang?

Hos SustainBusiness tager vi udgangspunkt i nedenstående beslutningstræ, når vi skal afgøre hvilke moduler vores kunde skal gøre brug af. I kan gøre det samme, hvis I er i tvivl om hvilket modul der passer til jeres situation: 

I SustainBusiness mener vi, at en bæredygtighedsrapport kan bruges til meget mere end at blive compliant. Jeres kommercielle succes afhænger nemlig af, hvorvidt I får skabt en holistisk fortælling, som kan bruges både internt, blandt andet i uddannelsen af medarbejdere, såvel som eksternt til blandt andet at skabe grobund for nye strategiske partnerskaber mm.

Vi hjælper jer derfor med at udarbejde en bæredygtighedsrapport, som efterlever de kommende reguleringer fra EU, men samtidig kan bruges som afsæt i jeres interne og eksterne kommunikation. Vi hjælper jer til at få udarbejdet en bæredygtighedsrapport, som danner grobund for kommerciel succes og reel forandring. Du kan læse mere om hvordan vi kan hjælpe din virksomhed her.

Går I med overvejelser om at arbejde kommercielt med bæredygtighed? Og er I klar over hvordan de nye lovkrav rammer jeres virksomhed?

Hos SustainBusiness er vi dedikerede til at støtte virksomheder i at skabe reel forandring og kommerciel succes gennem bæredygtighedsstrategier, analyser, rapportering og uddannelse. Ønsker du at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed? Udfyld kontaktformularen nedenfor, og vi kontakter dig for en uforpligtende samtale.

Hold dig opdateret med vores seneste artikler, analyser og podcasts ved at besøge vores blog eller tilmelde dig vores nyhedsbrev for at få dem direkte tilsendt til din indbakke.

Du er velkommen til at kontakte os for spørgsmål og rådgivning

Steffen Max Høgh
Director & Founding Partner

steffen@sustainbusiness.dk  
+45 2712 2798

Jens Vogel
CEO & Founding Partner

jsv@sustainbusiness.dk  
+45 6055 2099