Er Kina ved at overtage verdensherredømmet?
Bliv klogere på
De stormer frem på teknologi og den grønne dagsorden. Hvordan stiller det Vesten i forhold til Kina? Bliv klogere i denne dybdegående samtale mellem Steffen Max Høgh og Kina-analytiker Christina Boutrup.
Vi taler både storpolitik, teknologi og den grønne dagsorden i dagens episode, hvor Christina Boutrup deler ud af sin store viden om Kina. Steffen Max Høgh nærer faktisk en spirende bekymring for Kina, og han vil gerne vide hvor verdens anden største økonomi befinder sig i forhold til den grønne omstilling og på teknologi.
Og hvis du troede, at Kina bestod af ”teknologi-kopister” der er lidt bagud i forhold til resten af verden, og at de udelukkende baserer deres energi på kul uden at have grønne ambitioner, så kan du godt tro om igen. Kina er top-ambitiøse og top-strategiske i den måde, de griber både den grønne omstilling og teknologi an.
Vidste du f.eks. at:
- Kina fører på 37 ud af 44 teknologier på områder inden for industriproduktion, grønne teknologier og kunstig intelligens?
- Kina vurderes til at være fem til otte år foran alle andre på den praktiske anvendelse af kunstig intelligens.
- Kina producerer mere end 80% af alle solceller og 56% af batterier til elbiler på verdensmarkedet?
- Kinas mål om udledning er, at 80% skal komme fra vedvarende energi i 2050 og at de skal toppe i deres udledning i 2030, et mål de allerede er ved at nå?
Steffen og Christina diskuterer det store dilemma, der ligger i vores ønske om at redde planeten og samtidig benytte den billigere og grønnere teknologi, som Kina sidder på. For hvis de løber med hele den grønne dagsorden, hvad er der så tilbage til europæiske og især danske virksomheder at tjene penge på?
”Det er et kæmpe dilemma. Skal vi redde solnedgangsindustrier, som for eksempel den skrantende tyske solcelleindustri, hvis vi kunne få hurtigere gang i den grønne omstilling ved hjælp af nogle billige, kinesiske produkter?”, spørger Christina Boutrup.
Vi taler også om, hvordan danske virksomheder kan positionere sig i forhold til Kina og om den aktuelle krise, stormagten er ude i, nemlig den bristende boble på ejendomsmarkedet og hvordan den hænger direkte sammen med eksplosionen af landets grønne industrier.