Økonom og forsker: normalisér degrowth
Bliv klogere på
Du kender sikkert begrebet degrowth – på dansk afvækst. Men hvorfor er degrowth så udskældt, og hvorfor fortsætter vi ikke bare med den grønne vækst, som alverdens økonomer og politiske ledere i årevis har hyldet i kor?
Steffen Max Høgh har besøg i studiet af én af de fremmeste stemmer inden for vækstkritik og økologisk økonomi: franskmanden Timothée Parrique. Han er kendt for sin fremragende evne til at kommunikere komplekse økonomiske begreber, og hans bog Afvækst eller undergang er netop udkommet på dansk.
I dette podcast afsnit forklarer Parrique, hvorfor grøn vækst ikke er bæredygtig, hvordan vi kan bremse væksten, gentænke økonomien og redde verden, og os selv. Samtalen kommer også ind på salgsorganisationer: Hvordan harmonerer degrowth med en virksomhed, der ”sælger ting”? Og hvordan motiverer man sælgere til at sælge produkter, der måske ikke opfylder kriterierne for bæredygtighed?”
For det første skal vi ændre på det, vi måler. Hvis en virksomhed måler succes udelukkende på baggrund af mængden af salg, mersalg og performance, er vi inde i den gamle tankegang. Men al den energi og stræben efter at være ”nummer 1” kan man også godt bruge i en ny tankegang, nemlig i degrowth-tankegangen, så ønsket om at være de bedste sker med udgangspunkt i kvalitet og et missionsbaseret formål
– Timothée Parrique
Hvem skal tage beslutningen om degrowth? Ifølge Parrique er det de samme aktører, som i dag tager beslutninger om vækst. Vækst er ikke en automatisk mekanisme, der bare sker. Regeringer og virksomheder verden over implementerer vækstpolitikker, derfor kan de også vælge at implementere politikker for degrowth og dermed gøre det lettere for forbrugerne at træffe mere bæredygtige valg.Der er mange, der kommer op i det røde felt, når nogen taler om degrowth som vejen frem, ikke mindst fordi tanken om vækst ligger så dybt i os, at den føles som den eneste mulige vej.
Vi er nødt til at have nogle vigtige diskussioner om vækst, og der skal store monetære reformer til. Folk skal få en bevidsthed om, at planetens ve og vel er så fundamental for menneskeheden og for trivsel, at vi er nødt til at indrette økonomien, så den passer til planeten, ikke til vækst og profit
– Timothée Parrique
Lyt også til
ESG, Omnibus og revisorens ansvar i den grønne omstilling
ESG omformer hele erhvervslivet, men få brancher mærker det så stærkt som revisorerne. Det skaber både nye krav og store forretningsmuligheder. I første episode af ESG med RGD taler vores direktør, Steffen Max Høgh, med Camilla Hesselby, vicedirektør i FSR, om Omnibus og erklæringer på ESG-rapporter.
Gennem programmet stiller eksperter skarpt på revisorens og den økonomiansvarliges rolle i den grønne omstilling og klæder branchen på til at navigere i de nye ESG-krav og bæredygtighedsudfordringer.
Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov
Hvordan får man virksomheder til at tage bæredygtighed alvorligt, og handle på det?
Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov, stifter af det non-profit firma No Objectives, hjælper virksomheder med at forstå, hvorfor systemisk forandring er nødvendig, og hvordan den kan gribes an. I Bæredygtig Business fortæller han om sit arbejde, hvorfor biodiversitet burde være klimakrisens hovedindikator, og hvorfor ingen virksomheder i dag reelt er bæredygtige.